recept: Francia burgonya, Kifőzde
Francia burgonya
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg rózsa krumpli,
1 kis fej karfiol,
9 tojás,
30 dkg füstölt sonka,
4 dl tejföl,
4 dkg vaj,
2-3 ek prézli, só



Alaposan megmosva 1 kg krumplit héjában, egy karfiolt egészben puhára, 9 tojást keményre megfőzünk.
A krumplit szeletekre vágjuk, a keménytojásokat is, a karfiolt pedig rózsáira szedjük szét.
Egy - az asztalra is tálalható - kivajazott kőedénybe (agyagedény, lehet jénai tál is) lerakunk egy réteg burgonyát, meghintjük kevés vékonyra vágott sonkával, és megöntözzük két-három kanál tejföllel.
Ezután egy réteg tojást rakunk le, ezt is megszórjuk sonkával és leöntjük tejföllel.
Majd rá egy réteg karfiolt, ismét sonkát és tejfelt, majd legfölülre ismét egy réteg burgonyát.
Minden réteg krumplit és tojást megsózunk.
A tetejét zsemlyemorzsával és sóval hintjük meg, az egészet leöntjük olvasztott vajjal és a forró sütőbe tesszük egy félórára sülni.
Akár hús mellé, akár önálló előételnek is adhatjuk, fejessalátával, céklával, de kompóttal is.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: keménytojás
 fejessaláta
 céklasaláta
 kompót

Forrás: Vízvári Mariska, 1914.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.03.25. Utoljára frissítve: 2009.04.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 15:24:26 - 2.03)
Hozzászólások:

Sancho (2012-05-20 12:48:00):
Sonka helyett, ajánlok félkiló darálthúst, becsületesen fűszerezve. Ajjaj, meg egy könnyű bort utána!

Megjegyzés a recepthez